En dag på landet

Idag följde vi med Alberto till hans familjs gård, där de odlar* nästan allt som de serverar på hotellet – oliver, fikon, citroner, kaniner, getter, höns, nötter och massa annat, till och med säden till brödet. Och inte minst druvorna till vinet 🙂

Vi fick lära oss att påfåglar kan flyga. Alberto har 15 påfåglar och de sätter sig i det häringa trädet när solen går ner. Tänk vad man får lära sig!

Påfågelträdet

Höns och deras boning.

Familjehuset

Såklart en liten kyrka har de också på gården

Här förvaras citronplantorna under vintern annars används som festlokal som bjuder på en blygsam utsikt över Toscanska dalen

Albertos telefon gick varm hela tiden trots det hade han alltid tid för sina gäster och var alltid lika entusiastisk och skrattig.

Från Albertos ägor gick vi pilgrimsvägen till den lilla kyrkan i byn. Det sägs att vägen går från England till Jerusalem. På vägen dit fann vi ett antal fikonträd helt knökfulla med mogna fikon! En liten persika slank också med på bild.

Väl vid kyrkan möts vi av en riktig Santa Claus, Giovanni Roberto, som sköter om kyrkan och ringer i klockorna tre gånger per dag kl 6, 12 och 18.

Han tog emot pilgrimer och berättade stolt han själv gått pilgrimsfärd från Norge till Jerusalem.

Clara lite skeptisk till gubbar med skägg …

Aspersorium från år 1000

 

Utsikt från kyrkan över Val di Chiana.

Under romartiden så gick det en flod i dalen som anslöt till Tibern. Romarna tröttnade på att Tibern med jämna mellanrum svämmade över, och skyllde på Chiana-floden. Sagt och gjort, man täppte helt enkelt till utflödet in till Tibern. Följden blev att hela dalen översvämmades. Dalen blev till sjö, och bönderna fick helt sonika flytta upp i bergen och skola om till att bli fiskare istället. Det är därför kyrkan ligger så högt upp, och inte nere i dalen som vanligt är. Som sagt, tänk vad man lär sig.

För övrigt kommer världens äldsta kossa från den häringa dalen, Chianina-kon, serverades ofta på vårt La Cantina Relais. Gott värre.

* Man odlar inte kaniner, höns etc, utan man föder upp dem. Tack för info, Nina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *